Saznajte šta vam nedostaje kada vam se jede slatko!

Slatko, slano, masno – znate li koju poruku vam šalje vaš organizam kada mu se jede posebna hrana ili ukus? Saznajte da li je reč o prolaznoj potrebi, emotivnim problemima ili nedostatku osnovnih hraniljivih namirnica – minerala i vitamina.

 

Ako vam se previše jede slatko…

Nijebun-sweets-pastries-pastry-shop-48184-medium reč samo o navici da jedete slatko posle jela, niti o padu energije (to je samo izgovor), već i o nedostatku triptofana – esencijalne aminokiseline.
Verovatno je ovo jedna od najkompleksnijih potreba koja, osim nedostka aminokiselina može upućivati i na razvoj gljivica u organizmu. Pored toga, ako vam se često jede slatko, možda su vam potrebni ugljenihidrati kao energija za mozak i telo, posebno, ako preterujete s mesom. A možda ste i usamljeni ili tužni, te vašem životu nedostaju „slatke emocije“. Samo vidite da izbegnete veštačke šećere.

Nutricionisti savetuju da povećate unos voća i mahunarki, a slobodno jedite više i kruške, bobičasto voće, semenke bundeve i suncokreta.

Ako vam se jedu slana jela i grickalice

pizza-with-meatPotreba za slanim grickalicama, čipsom, kokicama, pokazuje da vašem organizmu nedostaje voda ili da imate problem sa nadbubrežnom žlezdom i manjkom elektrolita.

Moguće da je došlo do disbalansa hormona zbog stresnih situacija, a konzumiranjem celera, paradajza, algi i himalajske soli možete nadoknaditi elektrolite i minerale. Naravno, povećajte i unos prečišćene vode i proverite hormone i da li, slučajno unosite namirnice koje utiču na hormone.

 

Ako vam se često jede hleb, testenine i peciva

breakfast-bread-mediumUkoliko vam se jedu peciva ili hleb, možda je reč o insulinskoj otpornosti, hipoglikemiji (nagli pad šećera u krvi), nedostatku hroma ili hroničnom umoru.

Povećajte hrom i izbalansirajte šećer, odnosno, konzumirajte banane, jabuke, kajsije, spanać, cveklu, avokado, brokoli, celer, blitvu i šargarepu.

Birajte povrće tamno zelene boje, jer je bogato hromom i magnezijumom.

 

Ako često jedete pržena i masna jela…

Ukoliko imate jako potrebu da jedete masnu hranu, sigurno vam nedostaju osnovne  masne kiseline ili kalcijum. Preporuka nutricionista je da izaberete zdrave masti, kao što su orašasti plodovi, avokado i hladno ceđena ulja.

Slobodno konzumirajte lešnike, bademe, orah, semenke, ulje lana, brokoli, kelj, mahunarke i zeleno lisnato povrće.

 

Ako vam se često traže gazirana pića

Žudnja za gaziranim pićima pokazuje da unosite previše nezdrave hrane, masne i teško svarljive, a istovremeno ne pijete dovoljno vode. To može biti i znak nedostatka kalcijuma u organizmu koji možete nadoknaditi unosom zelenog povrća, kelja, badema, susamovog semena i sirovog spanaća.

Dakle, smanjite unos masne hrane i povećajte unos prečišćene vode!

 

Pogledajte i ovo:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: