Sirova hrana i jedan dan nedeljno bez kuvanja!

Sirova hrana i recepti bez kuvanja preplavili su internet, a sve više poznatih se pridružuje zdravijem načinu ishrane.

Probajte i vi, bar na jedan dan!

Umesto dugih i iscrpljujućih dijeta, bolje da uvedete dan bez kuvanja!

Iako je i stvar pomodarstva, sirova hrana u suštini, ne treba da bude samo trend! To je potreba da se očistimo od toksina koje svakodnevno unosimo u organizam! Aditivi, emulgatori, veštačke boje i mirisi, previše toksičnog ulja, masti, pa čak i nečiste vode, skoro da se ne mogu izbeći ako živite i radite u gradu. No, i za brz tempo života, može se lako organizovati za jedan dan bez kuvanja!

Evo kako može da izgleda takav dan i šta se sve može naći na svežem meniju!

 

Sirova hrana daje energiju i čisti um!

Ako želite detoksikaciju, onda birajte blitvu, spanać, đumbir, krastavac, kelj…

Zeleni smuti inače, odlično topi salo na stomaku i ubrzava pražnjenje creva.

Znajte da kupusare, poput kelja ne trpe kombinacije većeg broja različitog voća.

Ako volite pahuljice, musli i voćne salate, uz dodatak šake različitih semenki i orašastih plodova (lešnik, badem, orah), eto odličnog doručka!

 

Ručak bez dugog varenja

Kada biramo ručak, a izašli smo na pauzu s posla, trebalo bi da biramo hranu koja će se lako i brzo svariti, kao što je sirova hrana, a ne onu koja će nas uspavati i opteretiti ceo organizam. Sve previše kuvano i prženo u dubokim uljima ili na masti, teško i dugo će se variti, a sadrži veoma malo nutritivnih vrednosti. Ovakva hrana je osiromašena vitaminima i mineralima i nije dobar obrok!

Ne samo što ćete tražiti kafu da se razbudite posle obroka, već ćete za kratko vreme, razmišljati i o suplementima! Bolji izbor je sveža vitaminska salata uz dosta semenki, prelivena hladno ceđenim uljem.

 

Lagana, proteinska večera

Za večeru birajte marinirane pečurke (skoro sve ih možete jesti sveže u marinadi), nekoliko različitih vrsta zelene salate, paradajz, pinjole… Ili kukuruz salatu uz zelene maline, peršun, limunov sok i ulje.

Druga opcija je termički obraditi namirnice na niskoj temperaturi, jer neke namirnice se lakše vare kada nisi potpuno sirove.

Posle 16 časova umesto kafom, častite se laganim zelenim čajem koji se smatra namirnicom koja podmlađuje, dok se kafa smatra napitkom koji ubrzava starenje.

Uključite celu porodicu u „Dan bez kuvanja“

Kada pravimo smuti, najradije pitam svog sina koje boje želi smuti, jer tako je lakše razgovarati s trogodišnjakom! Njegov izbor je najčešće beli, crveni, pink i zeleni. Ili preciznije, njegov izbor lep ukus koji povezuje s bojom. Zato u zeleni smuti dodajem više slatkih jabuka, a manje blitve…

Slatku crnu čokoladu ili nedojive zdrave praline možete spremiti zajedno s vašim članovima porodice. Druga opcija je kolač od rogača bez šećera. Za ove recepte potrebno je samo desetak minuta, a sigurna sam da će ih cela porodica obožavati, posebno deca!

Možete je zvati i svežom i presnom hranom, ali ne možete osporiti da je zdrava i preko potrebna!

Pročitajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: