Sirove sarmice u zelenim listovima

Sirove sarmice u zelenim listovima vinove loze, blitve ili zelja, možete spremati veći deo godine, od ranog proleća do zime. A kada dođe zima, umesto svežeg zelenog lišća, možete upotrebiti kiseli kupus ili bilo koji zeleni list koji ste sačuvali u zamrzivaču.

Punjenje je isto za sve, dok se priprema zeleniša razlikuje zbog strukture i ukusa samog lista.

Evo recepta za ukusne, sirove sarnice uvijene u ranzovrsne zelene listove, s prelivom od indijskog oraha ili suncokreta.

 

Sirove sarmice –  bogatije su ukusima od kuvanih

Činjenica je da se kuvanjem gube, ne samo boje, već i svi ukusi, vitamini i minerali! Zbog toga ovako divne boje i ukusi sirove hrane, osvajaju čak i one koji nisu vegani ili nisu na sirovoj hrani. Ove sirove sarmice imaju sve što je potrebno – proteine, ugljene hidrate, masti, minerale i vitamine!

Za sirove sarmice su vam potrebni:

 • 1 šolja preko noći potopljenog suncokreta,
 • 1 šargarepa,
 • 1 čen belog luka,
 • 1/2 veze mirođije,
 • malo svežeg bosiljaka,
 • biber,
 • zdravija so (himalajska, crna, keltska)

 

Sirove sarmice u 3 lista – priprema

Ubacite suncokret, beli luk i šargarepu u secka i grubo sve sameljite. Dodajte začine, so, malo ulja. Sarimce možete uviti u list blitve, vinovu lozu ili zelje.

Ao se odlučite za blitvu, stanjite nožem srednju žilu da bi se lakše savila. Ako želite mekšu blitvu blažeg ukusa, možete je potopti u mlaku vodu s malo lumuna i soli. Isto važi i za vinovu lozu, koju obavezno treba potopiti u marinadu. jedino zelje nije potrebno marinirati, niti kiseliti.

Marinada za vinovu lozu je sledeća:

 • 1/2 litra vode,
 • 2 velike kašike jabukovog sirćeta,
 • 2 male kašike himalajske soli.

List vinove loze treba da se marinira oko 20 sati.

Uz sirove sarmice možete odlično kombinovati:

 

Radionice prirodne (sirove) ishrane u Beogradu i Novom Sadu

Prirodna, sirova ishrana je najbolja za čoveka, jer nam je kao i svim drugim bićima to priroda dala. U sirovoj ishrani su sačuvani svi enzimi, minerali, vitamini, makro i mikro nutrijenti. Ovakva hrana čuva naše telo, jača imuni sistem i ceo organizam.

Radionice o pripremi sirove hrane održavaju se jednom mesečno u Beogradu i Novom Sadu i kotizacija i obrok koštaju 2 500 dinara.

Naredne radionice u Beogradu (ul. Vojvode Milenka) održavaće se:

 • 3.11.2019.
 • 24.12.2019. i
 • 2.2.2020.

Radionice počinju u 12 i traju 3 sata.

Prijave možete slati na [email protected] ili na broj: 064 161 0190

 

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: