Skriveni šećeri u „zdravoj“hrani

Činjenica da se sve više proizvoda danas, prodaje pod etiketom „zdrave hrane“, sigurno vas tera da se zapitate, da li je baš sve tako kao što nam reklame govore? „Umesto bureka ili džema punog šećera, doručkujte musli s jogurtom“ – posavetovaće vas doktor ili prijatelj, ali vam neće reći da nije baš svaki musli zdrav, kao ni svaki jogurt. Nije reč samo o konzervansima i pojačivačima ukusa kojih je danas zaista mnogo u hrani, već i o skrivenim šećerima koji se nalazi u proizvodima za koje sigurno ne bismo ni rekli da sadrže šećer. Evo 6 najčešćih proizvoda koji se nalaze na našem stolu, a koji sadrže skrivene šećere!

  1. Hleb, peciva, zemičke

BredDa, testa u pekarama, čak i ako nisu prelivena šećerom ili čokoladom, sadrže oko 2 grama šećera po komadu. Verovatnoća da sadrži šećer je veća ako je reč o takozvanom „kiselom testu“ za koje se koristi kvacac koji, kako kažu pekari „voli“ šećer.  Što je hleb jeftiniji to je sadržaj gori, te tako budite sigurni da umesto šećera može sadržati kukuruzni sirup, što je još gore za organizam!

2. Suvo voće

Taman ste odlučili da budete malo revnosniji i da se bolje hranite, pa ste umesto kesice bonbona ili keksa, odlučili da se zasladite zdravim slatkišima i napravili ste miks brusnica, suve smokve i borovnice. Niko vam nije rekao da je većina voća kandirano (bez obzira na količinu prirodnog šećera) i da se, na primer samo trećina šolje ovog voća može sadržati i do 24 grama veštačkog šećera? Zamislite kada biste u trećinu čaja sipali 8 malih kašika šećera? Sigurno biste rekli da je previše i bespotrebno! Dakle, birajte voće s oznakom: bez dodatog šećera i konzervansa.

3. Upakovane žitarice i upakovan musli

Cereals

Da biste poželeli da ih jedete opet, ekspandirane žitarice, granola ili misli moraju biti ukusni i slatki. Verujte mi na reč bez ikakvog dodatka, to je veoma neukusna hrana, zato je prozivođačima lakše da dodaju minimum 12 grama šećera po manjem pakovanju i da obore vašu veru u zdravu hranu! Ako zaista želite zdrav musli, kupujte sve žitarice i semenke na meru, pa dodajte steviju, suvo grožđe bez dodatog šećera ili celu svežu bananu.

4. Kečap, majonez, senf

Za kečap ste verovatno znali, za majonez slutili, ali za senf ste sigurno iznenađeni! Zato deca tako lako postanu zavisna od kečapa, a sigurno ni vi niste ništa bolji! Zamislite hot dog ili koabsicu sa svim ovom dodacima! Kakva nezdrava masno-šećerna bomba! Pored ovih i ostali dodaci jelima imaju dosta šećera. Preliv za roštilj na primer, sadrži oko 13 grama šećera. To znači da na 2 velike kašike sosa ima u proseku, 3 male kašike šećera!

5. Voćni jogurt

Još jedna „zdravo“-nezdrava varijanta. Zapravo, budimo iskreni, u voćnom jogurtu nema ništa zdravo! Naime, da bi mlečna i voćna kiselina opstale zajedno u istoj porciji, treba im zaista, velika količina konzervanasa, jer ove dve kiseline su, nespojive! Pored toga, svaki voćni jogurt ima produžen rok trajanja, a to znači još konzervanasa i naravno, šećera! Prosečno pakovanje bezmasnog jogurta ima oko 11 malih kašika šećera, odnosno 47 grama! To je zaista mnogo, za „zdravu hranu“!

6. Paradjz čorbe, supe, sokovi, prelivi za špagete

Paradjz je prirodno kiselkast, a vaš sok od paradjza nije? Nije ni čorba, a posebno ne preliv za špagete! Sve upakovano je slatko, za razliku od prirodnog, zar ne? Samo pola šolje preliva za špagete od paradajza sadrži 12 grama šećera, a vaša ukusna supa nešto manje – 10 grama! No, ako je konzervirana ili ako ste komade paradajza kupili u konzervi, umesto šećera dobićete znatno gori dodatak – ozloglašeni fruktozni sirup od kukuruza! Ah, da, zaboravih veliku količinu sodijuma, poboljšivače ukusa, konzervanse i nešto malo prirodnih sastojaka…

Zaključak je da je najzdravija hrana ona koja nema etiketu, a na našu sreću ima je na svakoj pijaci u velikoj količini. Dakle, birajmo pijace i proverene prodavce koji zaista ne prskaju voće i povrće. Dobre prodavnice zdrave hrane lako se mogu prepoznati po proizvofdima i posvećenim prodavcima koji uvek znaju da šta da vam preporuče. Izbegavajmo one „prodavnice zdrave hrane“ u kojima se prodaju napolitanke, bonbone, mleveni keks, neutralna pavlaku i slični industrijski proizvodi čiji sastav je zaista zabrinjavajuće nezdrav.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: