Sok ili smuti šta više volite?

Sok ili smuti šta vam više prija i šta češće spremate? Da li imate blender i volite sebi i najmilijima da spremate šejkove i smutije ili radije koristite sokovnik, jer volite biste sokove bez vlakana?

Ljubitelji sokova navode mnogobrojne prednosti  i objašnjavaju zašto je bolji sok, nego smuti ili voćni šejk. Isto tako, ljubitelji laganih

voćnih kombinacija ili raznovrsnih varijacija voća i povrća smiksanih u blenderu, navode da je smuti u prednosti u odnosu na sok.

Evo nekoliko razlika između soka i smutija, a vi sami procenite šta je najbolje za vas i vaš organizam!

 

Smuti sadrži vlakna i sok i brže se sprema

Za smutiji vam je potrebno celo voće i jedino što se odstrani su košpice ili ljuska. Dakle, smuti se sprema tako što se celo voće i povrće blendira i ne odvaja se ništa. Oni sadrže i sok i vlakna. Pobornici smutija kažu da su smutiji i šejkovi hranljivi od sokova. Naš organizam troši malu količinu energije da ih svari, posebno ako se dodaju proteini, razna biljna mleka, koštunjavo voće, žitarice i slični dodaci.

Drugo, za smuti vam treba manja količina voća i povrća nego za sok. Nije potrebno da provedete celo jutro ljušteći jabuke, cveklu, šargarepu i celer da biste dobili jednu ili dve čaše soka. A potom, čišćenje blendera i gomila suve materije koja vam ostaje u sokovniku i s kojom ne znate šta da uradite! Ukusan ljubičasti šejk možete da spremite za nekoliko minuta samo od 2 banane i šake kupina i 2 čaše biljnog mleka.

S druge strane, smuti ili šejk se vare brže od svežeg voća jer su svi sastojci usitnjeni.

 

Sok detoksikuje organizam, a smuti ne!

A sada evo i nekoliko razloga zašto je sok bolji od smutija! Činjenica je da sok detoksikuje organizam, a smuti ne! Kada ste na programu detoksikacije, važno je da ništa ne žvaćete, što je slučaj kod sokova, ali ne i smutija. Dakle, minerali i vitamini se znatno brže apsorbuju u organizam kada pijeo sokove. Smuti na neki način liči na hranu, a sok na „infuziju“.

Za razliku od smutija, sokovi ne nadimaju! I to je tačno, sokovi obično ne mogu da nadimaju organizam i piju se u manjoj količini, dok to nije slučaj sa smutijem. Vitamini i minerali iz voća i povrća, koji su u hladno ceđenim sokovima, u roku od jednog minuta dolaze u naš krvotok, jer ne sadrže vlakna i nema potrebe za varenjem. Organizam ne troši nikakvu energiju na varenje, već celokupnu energiju iz sokova preuzima i obnavlja se.

Upravo ta kombinacija soka, vlakana, mleka ili orašastih plodova u jednoj čaši, može zablokirati varenje! Ako vam zbog toga ne odgovara smuti, radije birajte sokove. Ili je bolje da voće i povrće kombinujete u sokovima nego u smutiju!

Ako pak, ipak želite da pijete i smutije, probajte, najpre da izbegavate kombinaciju voća, povrća i mleka u smutiju. Posebno ne dodajite kelj ili slične kupusare u smuti. Druga varijanta je da smanjite broj sastojaka u vašem smutiju.

 

Svaki dan, bar po jedan!

Svakako, izbor da li sok ili smutiji je potpuno individualan i zavisi od toga da li neko želi da se zasiti, unese u oganizam još nešto pored voća i povrća ili želi da obnovi energiju sa „infuzijom soka“.

Mada, zašto ne i smuti i sok? Svaki dadn, bar po jedan! I za kraj, završavamo zanimljivim citatom: „Što više koristite svoju unutrašnju snagu, više ćete snage privući“

 

Pogldajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: