Šta najčešće odnose gosti hotela sa sobom?

Znate li šta najčešće gosti hotela odnose sa sobom kada se odjavljuju? Da li ste i sami nekada poželeli da, iz lepo opremljenog hotela, ponesete neku sitnicu koja će vas podsećati na period koji ste tu proveli ili mesto gde ste boravili? Da li ste znali da to požele skoro svi gosti hotela i to, za hotelijere nije novost? Međutim, ono što čudi je poimanje “sitnice”, a moćemo reći i „suvenira“ iz hotela. Zato se, u inventaru pojedinih hotela, na kraju sezone, mogu naći i lampe, televizori, daljinski upravljači, viljuške i noževi, restoranski meni…

Evo šta, najčešće sa sobom odnose gosti hotela posle napuštanja sobe.

 

Peškiri, sapuni, kupke…

Sapun, kupka za telo, šampon za kosu, papuče, peškir, bade mantil, pa čak i daljinski upravljači – na vrhu su liste predmeta koji nestaju iz hotelskih soba kada se gosti odjave. Iako sve ove stvari deluju kao sitnice, tj. dodaci obavezni za veću kategoriju hotela, njihova ukupna vrednost, hotelijere na kraju sezone može koštati i nekoliko hiljada evra. Tako većina hotela s 4 ili 5 zvezdica, najčešće ostaje bez upakovanih (tj. nepotrošenih) šampona, kupki, sapuna, papuča, peškira i bade mantila.

Iz hotela u Crnoj Gori, najviše se odnose daljinski upravljači, čaše, posteljina, pa čak i sijalice.

U turskim hotelima, ono što gosti skoro uvek ponesu sa sobom su peškiri i oni su tamo uobičajeni „suvenir“.

U Hrvatskoj najčešće, nestaju stvarčice iz kupatila i mini bara.

U hotelima u Aziji često se nose četkice za zube i paste, jer se one obavezno stavljaju u kupatila.

 

Lampa ili ćebe kao „detalj“ sa letovanja?

Ono što iznenđuje je činjenica da merilo za „suvenir“ nije kofer i sve što može stati u njega. Bugarski, bosanski i srpski hoteli ostaju i bez posteljine, budilnika, pa čak i bez lampi. Ponekad gost spakuje u kofer čak i neko glomazno ćebe ili televizor.

U skupljim hotelima u svetu, u inventaru se nađe i pribor za jelo, šolje, tanjiri, pa čak i jelovnici, posebno kada je reč o jedinstvenom dizajnu ili materijalu.

Razni su predmeti koje nose skoro svi gosti velikog broja hotela u svetu. Dakle, tu nema razlike između bogatih, tj. višeg i srednjeg staleža, jedina razlika je u tome šta je gostu hotela dostupno u odnosu na kategorizaciju i opremljenost hotela i šta on smatra zanimljivim ili poželjnim.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: