Šta svaka vikendica treba da ima?

Da biste ekonomično i praktično opremili vašu vikendicu, potrebno je najpre da se odlučite čemu će vam služiti? Šta joj je glavna namena? Da li vam je potrebno bekstvo od gradske buke, odmor tokom vikenda ili vrelog leta sa porodicom ili vam je potrebna mala vikendica u kojoj ćete predahnuti kada uređujete svoju baštu ili voće.

Napravite listu stvari prema prioritetima prostora

Na osnovu prioriteta, pravićete i spisak potrebnih stvari za vikendicu. Zavisno od glavne namene vaše kuće van grada, popunjavaćete prostorije i ormare. Da li će vam vikendica biti mesto gde ćete samo prespavati posle rada u bašti ili voćnjaku ili mesto za odmor od radne nedelje? Možda bi najpre da uživate u leškarenju u ljuljaški ispred kuće?

Ako je to vaša kuća za aktivan odmor i spoljašnje radove u bašti, dvorištu, voćnjaku, onda morate imati prostor za odlaganje neophodnog alata i to će vam biti prioritet! Nekada su to odvojene kuće, prostorije, a mogu biti i ormari za tu namenu. Bitno je da unutra imate dovoljno prostora da odvojite alat za rad u bašti i održavanje dvorišta.

 

Neizostavno dvorište

Bilo da imamo veliku ili malu vikendicu, dvorište je u oba slučaja obavezno. Pošto veći deo vremena hoćemo da provedemo na čistom vazduhu, bitno je urediti ga tako da u njemu bude prijatno i udobno. Ležaljka u hladovini, pod suncobranom ili među krošnjama drveta odlično je mesto za odmor. Potreban vam je i praktičan sto za obroke, čitanje novina, pijenje ukusnih napitaka i čajeva… Ipak, da li želite stalno da ga unosite u kuću ili garažu kada niste tu? Dakle, birajte lagan sto, ako je potrebno da ga sklanjate ili sto od materijala otpornog na kišu i lopove (sazidani stolovi).

 

Vikendica i pametan nameštaj za opremanje

Unutrašnji deo možete opremiti starim nameštajem ili onim koji vas neće mnogo koštati. Razlog je jednostavan – ovo nije prostor u kojem boravite svakodnevno! No, da bi izgledao lepo, na starom nameštaju možete primeniti neku od tehnika poput vabi- sabi,  dekupaža ili prefarbati delove nameštaja. Možete i osvežiti stare zidove na zanimljiv način  i dopuniti ih novim detaljima, poput ukrasnih ramova za slike, koji su ionako višak u nedavno uređenom stanu u gradu. Mislite i o policama za knjige.  Ukoliko je vikendica manje površine, poželjno je da imate nameštaj koji se rasklapa, kao što su krevet, stolice i sto. Kuhinja u tom slučaju, može imati samo osnovne elemente. Važno je da možete pripremiti tople napitke za okrepljenje, spremiti brži obrok, ako ne planirate dugo zadržavanje. Ukoliko planirate da dolazite sa višečlanom familijom i prijateljima na duže odmore, tada će vam trebati veća i kompletnije opremenjena kuća.

 

Hrana za vikend

Jeste da svi volimo da se obezbedimo s hranom, posebno kada idemo od kuće na duže od jednog dana, ne treba preterivati u tome. U vikendicu treba nositi samo ono što se za jedan odlazak planira pojesti. Kada u vašoj bašti imate šta da uberete ili negde u blizini da kupite, nema razloga da mnogo nosite. Komšije u vašem ili susednom mestu, sigurno imaju sveže voće i povrće, koje će vam prodati. Raspitajte se i odlučite za poznatog proizvođača.

U vikendici možete imati namirnice koje mogu duže da stoje, a korisne su, poput suvog voća, orašastih plodova, pahuljica, maslina, testenina, krekera, čajeva...

A možete i zasaditi svoju salatu, jagode, ukrasno cveće i žbunove…

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: