Tabure – tako mali, a toliko praktičan!

Tako maleni, a toliko praktičan deo nameštaja, tabure može biti i veoma kreativno urađen i lepo dizajniran. Nekada su se proizvodili u 2 osnovna oblika i veoma ograničenom broju boja (uglavnom u bojama nameštaja). No, danas, koliko su se razvijali dizajn i umetnost, tako je i ovaj maleni komad postajao sve kreativniji i inspirativniji za proizvodnju.

Ipak, veliku zahvalnost za „svetsku slavu“, tabure može odati svojim korisnicima, više nego industriji, jer su ga oni učinili traženim i veoma popularnim.

 

Uradi sam i uživaj!

Sve popularniji „uradi sam“ talas, uspeo je da, nepravedno, zaboravljen i skoro „nebitan“ tabure, postavi u prvi plan s ostalim delovima nameštaja. Mnoštvo slika, tj. ideja, materijala, boja i veoma kreativnog dizajna, spojenih u jedan krug, kocku, valjak ili tabure-stolicu, preplavilo je društvene mreže.

Sve korisnije i raznovrsnije tehnike pravljenja taburea, pokazale su da nam za njega ne trebaju fabrike, niti saloni nameštaja! Mogu se praviti u raznim oblicima i ne moraju se vizuelno uklapati uz ostali nameštaj!

Pored ove prednosti, tabure ima još mnogo vrlina! Odlično izgleda u malim i velikim stanovima, dnevnoj ili spavaćoj sobu, pa čak i na terasi!

Veoma je „samostalan“ i funkcionalan!

 

I jastuk i stolica i polica!

Reč tabure je stigla iz francuskog jezika, no sam komad nameštaja, verovatno je doputovao iz neke od francuskih kolonija, s obzirom na to da se, u tim zemljama i dalje koriste za sedenje na podu.

Tabure je veoma funkcionalan i jednostavan za upotrebu! Može postati „leasy bag“, mala stolica, „polica“, jastuče za noge, knjige… Možete ga koristiti za odlaganje stvari, za sedenje ili ležanje…

Moderno doba, ovaj komad nameštaja, ugradilo je u garniture, te se danas, tabure prodaje kao sastavni deo ugaonih garnitura.

 

Ništa ne bacaj, već recikliraj!

Stare gume ili novine, kese, stari jastuci ili jorgani – mogu se iskristiti za punjenje raznovrsnih tkanina pre nego što zajedno, dobiju svoj konačan oblik.

Mogu biti od drveta, plastike, iverice – da bi se potom, pokrili tekstilom, kožom ili, u modernijoj varijanti, pamukom, vunom, teksasom… Šta god da izaberete, može biti izgledati dobro.

 

Kako napraviti svoj tabure?

Najlakši način da ga napravite je, da tronožac obložite sunđerom i pokrijete nekim finim materijalom.

Ili da iskoristite staru gumu tako što ćete na otvore postaviti šper ploču i sunđer, a potom sve pokriti vunom ili tekstilom.

Ako na tabure ostavite pokopac, onda ga možete koristiti za odlaganje stvari, novina ili pokrivača za popodnevnu dremku…

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: