Topi kilograme i leči sinuse – ananas!

Nauka još nije ustanovila da li je poreklom iz Južne ili Srednje Amerike, ali sigurno je da su ananas (Ananas comosus) prvi kultivisali i selekcijom poboljšavali Indijanci plemena Guarani. Hvala im na tome. Kolumbo je ovo tropsko voće otkrio na Karibima, a potom su ga španski i portugalski moreplovci preneli u Afriku, Aziju i južnopacifičke zemlje, gde se i danas uzgaja. Bilo da ga zovu limunka, zlatna ili ananas jabuka, ovaj plod je danas vrlo cenjeno voće, sočne i aromatične pulpe koja sadrži mnogobrojne dragocene sastojke. Jede se svež ili kao kompot. Koristi se za pripremanje sladoleda, kolača i raznih egzotičnih koktela.

 

Bez masnoća i holesterola

Kada je o hranljivosti reč, ananas je niskokaloričan, bez masnoća i holesterola, a sadrži vrlo malo soli. Bogat je vitaminima C, E kao i kompleksom vitamina B. U ishrani je cenjen i kao izvor mangana, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, ugljenih hidrata, dijetnih vlakana i celuloze. Zato se ananas i preporučuje za mršavljenje, pa je nezaobilazna i nezamenjiva namirnica u ishrani tokom svih, kako nutricionisti kažu, „ozbiljnih“ dijeta. U tropskim krajevima, odakle i potiče, ovo voće se jede kao salata uz jaka i masna jela. Važno je samo da se konzumira isključivo presan, jer mu i najmanja termička obrada drastično umanjuje lekovito dejstvo.

 

Ananas „topi“ celulit

Osim što je ukusno i omiljeno voće, ananas sadrži i enzim bromelin, koji razgrađuje belančevine i pomaže varenje. Sličan je pepsinu, enzimu u želucu. Istraživanja su pokazala da postoje dva različita molekula bromelina i da ananas sadrži oba. Prvi jača imunitet i uništava kancerogene ćelije, dok drugi blokira jedan protein odgovoran za čak 30 odsto slučajeva pojave svih oblika karcinoma. Osim toga, za bromelin se zna da je delotvoran lek protiv lokalizovanih zapaljenja sa otocima, a takođe, jača kolagen u tkivu sa mnogo celulita, popravlja drenažu tkiva i olakšava varenje proteina. Zato se preporučuje za mršavljenje,topljenje“ celulita kao i protiv bora i otoka.

 

Vraća osmeh na lice

Brojna laboratorijska istraživanja potvrdila su da je ananas i lekovit. Potvrđeno je da, bez sumnje, poboljšava raspoloženje i vraća osmeh na lice. Dobar je za zdravlje usta i ždrela i sprečava paradontozu. Alfahidroksilne kiseline koje sadrži ananas sveznik su ženske lepote. One ublažavaju bore i podstiču regeneraciju kože. Delotvorne su i tokom masaže delova tela na kojima se javljaju naslage sala jer razgrađuju masnoće i podstiču cirkulaciju. Preporučuje se i za lečenje nekih vrsta alergija, gušavosti, „grebanja“ u grlu i ateroskleroze. Štiti organizam od slobodnih radikala, pomaže lečenje akutnih bolesti sinusa, osteo i reumatoidnog artritisa i gihta, a ubrzava i oporavak posle povreda i operacija.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: