Torta iznenađenja za neplanirane goste!

Torta iznenađenja dobila je ime po iznenenadnim gostima i po tome što nikad do kraja ne znate šta ćete staviti u nju do kraja recepta! To će biti iznenađenje za vas koliko i za goste! Drugo ime koje bi joj priličilo jeste „brza torta za neplanirane goste“!

Možda goste niste planirali, kao ni to da pravite tortu, no ova torta iznenađenja, tj. recept za nju, uvek vam može biti pri ruci jer se pravi od onoga što imamo u kući ili kuhinji! Takve su nam najslađe!

 

Krenimo od kuhinje i frižidera

Hajde prvo da vidimo šta svi, najčešće imamo u kuhinji ili ostavi? Sigurno imate neki biskvitni keks? Za one koji se zdravije hrane, to je svakako keks bez šećera ili keks od bezglutenskog brašna i bez šećera. Spelitini keksići, keks od heljdinog brašna, keks od kokosa… Nešto od toga najčešće imamo u kući. Možemo i sam to poslužiti gostima, no nije najreprezentativnije! Zašto ne napraviti koru od ovog keksa?

Za sve na sirovoj ishrani, urme i orašasti plodovi su idealni za koru. No, to već svi znaju!

Imate li nešto od smrznutog voća u zamrzivaču? Ili svežeg? Čia semenke ili pavlaku od pirinčanog mleka bez dodatog šećera? Sve to nam može poslužiti za „Tortu iznenađenja“!

 

Sastojci su već tu!

Torta iznenađenja sprema se od sledećih sastojaka:

Za koru:

  • 100 g keksa bez šećera (ili orasi i urme),
  • 1-2 kašike kokosovog ulja i
  • malo biljnog mleka.

Za fil ili nadev:

  • voće koje imate u kući;
  • biljni zaslađivač ili med (ako ga koristite);
  • pirinčana pavlaka ili čia semenke.

Priprema je jednostavna i brza! Ubacite keks u blender, dodajte ulje i mleko. Izbelndirajte sve. Masa treba da bude gusta kako bi od nje mogla da se napravi kora. Sipajte sve u kalup i sabijte kako biste napravili koru. Ako želite mekšu koru, možete preliti s još malo mleka. Stavite je u frižider da se stegne.

Ako ste sirovi vegan, izblendirajte urme i orahe s uljem i napravite koru od toga.

Za to vreme (10 min) dok je kora u frižideru, ubacite u blender voće, zaslađivač i pirinčanu pavlaku. Izblendirajte sve kratko. Ako ne želite da koristite pavlaku, na kraju blendiranja voća umešajte čia seme i sipajte sve preko kore.

Torta različitih boja i kalupa!

Možete je praviti u kalupu za čiz kejk ako imate više keksa i sastojaka, no ja sam izabrala „kalup za svakoga“, tako je, umesto jednog parčeta, svakom gostu posebno bila servirana mini torta iznenađenja.

Ako imate više kalupa, možete biti kreativniji i zaista, iznenaditi goste servirajući svakom drugo voće!

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: