I ko je tražio sirovi veganski suši?

I ko je rekao da ne može suši da se napravi sirovi veganski suši? Da, baš tako, raw vegan sushi! Bez mesa (ribe), bez kuvanog pirinča, bez problema da se urola!

Kažete da ne može? Guglujete sve recepte i? Nema ga! Može veganski, ali sirov ne?

I ja sam ga tražila! I ništa! Ipak…

Ko još nije probao, neka se spremi za super ukusan (ne može mu se odoleti!) i super lagan, sirov suši!

 

Brže i lakše: sirovi veganski suši za 5 minuta!

Može lako, brzo i ukusno! Bez kuvanja. Bez komplikovanog uvijanja. Bez ribe, a miriše na more. Izgleda kao ne veganska i ne sirova varijanta.

Ako ste voleli veganski suši s povrćem, ovaj sirovi će vam se sigurno dopasti! Ne znam šta će reći Japanci, ali ovako je veoma uksuno i bez problema se uvija alga.

 

Može i bez pirinča?

Da suši može biti veganski, to već znamo! No, da se može spremati i sirov i bez kuvanja pirinča (riže) to možda niste znali! Evo i kako!

Potrebni sastojci su:

  • 3 mlada veća paškanata (sladak koren),
  • 3 kašike kukuruza (zamrznutog),
  • 1/2 kašike umeboši sirćeta,
  • malo bibera,
  • malo soli,
  • pakovanje mori algi.

Za punjenje je potrebno:

  • 1 manja šargarepa,
  • 1/2 krastavca i/ili 1/4 avokada.

Prste da poližeš!

Operite paškanat, oljuštite ga i ubacite u secko. Kada ga sameljete, dodajte kukuruz i ostale sastojke. Miksujte sve zajedno. Kada se sastojci sjedine namažite ih na nori algu. Ostavite pola cm od kraja alge slobodno celom dužinom alge.

Povrće iseckajte na žilijen.

Bliže jednom kraju alge (2 cm od početka) postavite povrće i urolajte ga u algu. Drugi deo alge pokvasite vodom kako bi se dobro zalepio.

 

Koristan savet:

Imajte na umu da je paškanat sladak, zato ga i zovu slatki koren. Te, ako volite manje slatko, dodajte i sok od pola limuna. Paškanat mora biti mlad. Ako je star i ne možete ga prelomiti lako prstima, bacite ga! Zaista! Pokvariće vam suši ili aparat za seckanje. Paškanat je glavni sastojak sušija, te je važno da bude dobro mlad!

Kada budete seckali suši, obavezno pokvasite nož i koristite najoštriji koji imate!

Da biste ga lakše isekli, možete ga na krako staviti u friz!

Služite ga uz soja sos!

 

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: