U čemu ne treba držati niti peći hranu?

Birajte posuđe koje se ne menja prilikom spremanja hrane

Na tržištu se, danas mogu naći najraznovrsniji materijali i posuđe u kojem je možda i opasno držati ili peći hranu, zbog materija koje, prilikom promena tempertaure, dospevaju u hranu. Neki materijali menjaju sastav, drugi se oštećuju ili otpuštaju kancerogene materije u namirnice koje jedemo.

Činjenica je da, prilikom izbora posuđa u kojem držimo, kuvamo ili pečemo hranu, treba biti veoma mudar, isto koliko prilikom kupovine namirnica. Ako već biramo zdraviju hranu, važno je da s tim uskladimo i način pripreme hrane i posuđe za pripremu, jer izbor namirnica je tek pola posla do zdravog obroka!

 

Da li biste „ručali“ delove posuđa?

Za čuvanje, kuvanje ili pečenje hrane koristimo raznovrsne materijale i posuđa različitog kvaliteta.  Činjenica je da nisu svi materijali termostabilni niti podjednako dobri za hranu. Plastika, na primer loše utiče na hormone, papir je dobar, a aluminijum štetan. Rupa na posuđu i izgrebani teflon tiganji su mnogo opasniji nego što mislite! Zamislite šta se sve uđe u vaš obrok, ako se ošteti tiganj ili deformiše šerpa u kojoj spremate jelo? Ako brinete o zdravlju svojih najbližih, trebalo bi da izbacite posuđe lošeg kvaliteta. To je posuđe koje nije postojano, termostabilno, niti dugotrajno.

 

Bez plastike, aluminijumskih folija, kesa…

Preko posuđa lošeg kvaliteta premazuju se raznim bojama i emulzijama, kako bi izgledalo bolje nego što jeste. U svakom slučaju, birajte što deblje i teže posuđe. Izbegavajte  posuđe koje je lepljeno, kaljeno ili premazivano bojama.

Isto važi i za materijale za čuvanje hrane. Aluminijum folije su veoma opasne za držanje i čuvanje namirnica. Plastične kese ne treba držati u frižideru, jer se u njima stvara vlaga od hrane i hrana brže truli. Najbolje je da koristite staklene posude ili vakum posude od stakla. Namirnice koje ne trebe držati u frižideru, stavite u ostavu ili na tamnija mesta, držite ih u staklenim posudama i na konstantnoj temperaturi.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: