Uskoro 24. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici  

 

Dvadeset četvrto izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu održaće se od 24. do 29. septembra u Subotici.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstaviće predstave za decu i raznovrsne prateće sadržaje Toko 6 dana festivala održaće se i: filmski program, izložbe, radionice, promocije knjiga, program na centralnom gradskom trgu…

 

Bogatstvo festivala potvrđuje 46 zemalja učenica!

Za učešće u takmičarskom programu predstojećeg Festivala prijavljeno je čak 230 predstava iz 46 zemalja. Prijavesu stigle skoro svih kontinenata od Južne Amerike, Australije, Evrope do Azije.

Selektor Slobodan Marković, u zvaničnu selekciju, uvrstio je 16 predstava. Svaka predstava biće izvedena na izvornom jeziku od 25. do 29. septembra 2017. u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu „Deže Kostolanji“ i Narodnom pozorištu – scena „Jadran“.

 

Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade

Predstava: „Mala sirena“

Održaće se i 9. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade. Pristiglo je 38 predloga radova iz 21 zemlje sveta, sa svih kontinenata! Naziv konferencije koja će se održati je: „Rediteljska tumačenja književnog/dramskog teksta za decu i mlade: Problem granice tumačenja“.

Forum, koji organizujemo u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine, značajan je segment Festivala i deo višegodišnjeg projekta koji je pod vođstvom prof. dr Henrika Jurkovskog počeo 2009. godine.

 

Nagrada osnivaču festivala!

Idejnom tvorcu i direktoru Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Slobodanu Markoviću uručeno je u maju mesecu ove godine specijalno priznanje. Prilikom otvaranja 30. Međunarodnog pozorišnog festivala „Valiska“ u Lomži, Slobodan Marković je dobio visoko odlikovanje za zasluge za poljsku kulturu. Odlikovanje je dodelilo Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske.

Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola, kao i ambasadore, predstavnike inostranih kulturnih centara i medijskih kuća.

 

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Festival se nametnuo teatarskoj javnosti zahvaljujući dobrom programu i principima – kao jedan od najuglednijih evropskih i svetskih festivala, zauzimajući predvodničko mesto na prostorima zapadnog Balkana.

Toko prethodne 23 godine na Festivalu je učestvovalo pet stotina sedamdeset dramskih ansambala iz 46 zemalja sveta. Ova činjenica Festival jasno i nedvosmisleno karakteriše kao jednu od najznačajnijih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srbije – daleko van njenih granica.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: