Vabi-sabi ili stil koji ne voli savršenstvo!

Iako je na svetskoj sceni enterijera prisutan od 2013. godine, popularni vabi-sabi (wabi-sabi), trend uređenja doma i dalje ne jenjava! Ovakav stil doslovce, može da se prevede kao: sirov ili nedovršen, a baziran je na tradicionalnoj japanskoj estetici. Mi bismo ga preveli kao „majstori su pobegli i ostavili nezavršen posao“.

Pored ovog, duhovitog prevoda, postoji i objašnjenje koje u osnovi ima sažimanje savršenstva i nesavršenstva. To je, zapravo, protivljenje savršenstvu i pronalaženje lepote u manama.

Vabi-sabi se ističe minimalizamom i skladom prirodnih materijala i oblike koji, nikako nisu simetrični.

 

Harmonija i buntovna estetika vabi -sabi doma

Stručnjaci za enterijere predviđaju da će u 2018. godini jedan od najvećih trendova u uređenju biti inspirisan upravo vabi-sabi filozofijom. Svi želimo da svoj dom učinimo harmoničnom sredinom za život. Mnogi nisu previše oduševljeni modernim estetskim savršenstvima koja nude prodavnice za opremanje kuće, te je za njih vabi-sabi idealan da pokažu svoju autentičnost.

Stari drveni nameštaj nasleđen od roditelja, rustikalni predmeti s buvljaka, zid od cigle, grubi drveni podovi, ručno rađena keramika, naizgled stari zidovi, pukotine, pa čak i rđa… Ovaj stil uređenja, jednostavno, ne voli savršenstvo!

Pored svega, koncept se značajno, oslanja na ekologiju i princip samoodrživosti I zato, postojećim idejama možete naći novu primenu. Fioku možete okačiti okrenutu na zid, ako vam je potrebna polica. Gajbice će odlično poslužiti za neku novu namenu – kao korpe za novine, knjige, ćebe, razne sitnice. Potrebno je da izbacite dno iz nje i iskoristite zidove.

Tako ćete starim stvarima dati nov izgled, vratiti ih u ciklus života i podstaći sopstvenu kreativnost.

 

„Vabi-sabi“ vs „Feng šui“

Oba istočnjačka koncepta kombinuju fizičke i duhovne elemente. Ipak, načela feng šuija su strožija, njegova pravila u uređenju doma koriste se i kao neka vrsta terapije koja utiče na ukućane. Vabi-sabi oslikava ono što mi nosimo u sebi. To je naš pogled na svet i tu je svaka životna etapa jednako važna.

Za razliku od „feng šuija“ gde se na primer, suvo cveće smatra gubitkom vitalnosti i nikako nije poželjno u domu, za „vabi sabi“ to nije toliko važno.

 

Parktični saveti za bolje uklapanje u ovaj stil!

Ukoliko vam je ovaj stil dekorisanja bliži, evo nekoliko saveta kako da uredite dom u skladu s ovim stilom:

  • pratite skromnost i jednostavnost u uređenju s naglaskom na vama bitne stvari;
  • osvetljenje je najbolje prirodno i veliki prozori su veoma poželjni;
  • boje treba da budu neutralne, te se preporučuju: bela, siva ili boje zemlje;
  • pohabanost je itekako poželjna;
  • za dekoraciju koristite: drvo, ciglu, kamen, pamuk…. i
  • što više biljaka koje će oplemeniti vašu privatnu oazu.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: