Vesna Bondžić: „Želim ženama da dam snagu da izdrže borbu“

Vesna Bondžić, predsednica udruženja „Milica“

Kada je Vesna Bondžić u 39. godini poželela promenu, nije ni slutila da će promena na dojci biti ta koja će joj izmeniti život. Uprkos tome, ona nije želela da rak dojke smatra kaznom već opomenom da nešto treba da menja.

Boreći se sa rakom počela je da poštuje život, oseća zahvalnost na svakom novom danu i da menja sebe. Borba nije bila laka jer ne poznajete neprijatelja i ne znate kome treba da se obratite za pomoć, savet, podršku.

Ovo je isposvest Vesne Bondžić koja je pobedila rak, ostavila partnera jer je nije podržio kada joj je bilo najteže i osnovala udruženje za pomoć ženama koje se bore s kacerom.

 

Gde je podrška obolelima od raka?

Kada preživite, tada budete svesni svega onog što je treba da postoji, počevši od edukacije, komunikacije sa lekarom i podrške koja je itekako važna, a nema je tokom lečenja. Onda imate dve solucije: prva je da budete ogorčeni na sistem, državu, lekare, da vam za sve bude drugi kriv ili da ustanete i pokušate da menjate nešto u svemu tome.

Pre deset godina Vesna je formirala Ženski centar Milica koji ženama obolelim od raka pruža podršku i obrazovanje kroz radionice „Duše i tela“ (iskustveno psihološke, kreativne ) i edukativna savetovališta. Pomažemo obolelima i ogoljevamo svoj život otkrivajući koliko smo bile ranjive kada je bilo najteže.

Ženski centar Milica pored pomoći obolelima radi i na edukaciji potencijalno zdravih osoba o važnosti zdravog načina života, naročito sporta kroz kampanju Daj pedalu raku. Značajne su fizičke aktivnosti, posebno biciklizm radi poboljšanja i unapređenja života i zdravlja žena.

Više o kampanji na www.milica.org.rs.

 

Rak je izlečiv, nikada to ne zaboravite!

Sada, 12 godina kasnije Vesna svojim primerom pokazuje da je rak izlečiv, da postoji život posle dijagnoze, sadržajniji i bolji nego ranije.

“Tu zajedno hrabrimo žene da se bore i da menjaju svoj način života i ishranu, jer ako nastave kao pre, ponovo će doći do problema. Mi smo primeri da je rak izlečiv. To što smo se opredelile da pomognemo tamo gde je najteže za nas nije nikad bio posao za koji dobijamo platu, već izbor kojem smo posvetile.

Ono što je Vesni najviše nedostajalo tokom lečenja je podrška lekara, porodice i partnera. “Podrške nije bilo, porodica je bila uplašena, previše emotivna, a moja majku je trebalo tešiti. Zato sam odlučila da ja njima pružim podršku, izabrala sam da budem jaka, obećala sam sebi da ću se boriti i da ću preživeti.

 

Bolje i sami nego u „bolesnoj“ vezi

Nije bilo lako jer ne znate protiv koga se borite, jer lekar nema vremena da vam objasni čak ni procedure, ulazite u nepoznato, sami. U tako teškim trenutcima treba vam podrška partnera, jer ste “ zajedno i u dobru i u zlu”. U mom slučaju podrške nije bilo.

Kada se moj partner koji me ostavio, vratio počela su ponižavanja, nametanje krivice da zbog moje bolesti njemu slabo ide posao… To maltretiranje bilo gore nego sve hemioterapije. Shvatila sam da je ta veza rak rana koje trebam da se oslobodim da bi preživela. Jedinu pomoć sam imala od drugarica. Znam da nije bilo svejedno gledati me takvu i verovati da će sve biti dobro. Ali one jesu i zato im beskrajno hvala”, priča Vesna koja svoje iskustvo i snagu prenosi na druge žene motivišući ih da se bore.

I posle svega, verujem da je ovaj život jedinstven, prelep, nama dat i vredan svake naše borbe – ističe Vesna.

 

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: