Začinska so iz vaše kuhinje!

Želite da koristite dobru začinsku so u svojim zdravijim receptima, no niste sigurni koja so je dobra i bez nezdravih konzervanasa i drugih dodataka?
Ekskluzivno za magazin „Eva i ja“, Olivera Rosić u svojoj najnovijoj zbirki zdravih recepata preporučuje recept za domaću so koja će vam ne samo začiniti obrok, već će vas dobro ugrejati tokom zimskih dana i štititi od virusa.

 

Začinska so bez natrijum glutaminata

Ako želite da u svojim ukusnim i zdravim jelima za koja pažljivo birate sastojke koristite zdraviju so, onda je najbolje da sami napravite svoju začinsku so. Na ovaj način ćete biti sigurni da so nema natrijum glutaminata i drugih štetnih sastojaka.
Za spremanje začinske soli potrebno je da nabavite:
  • pravu, nerafinisanu morsku so,
  • himalajsku crnu so u grumenu i
  • omiljene začine, poput ruzmarina, bibera, mlevene ili suve paprike…
Sve sameljite u mlinu za kafu ili blenderu (u posudi za suvo mlevenje).

 

Oliverina ljuta, začinska so greje i štiti od virusa

Olivera je izabrala kombinaciju nerafinisane morske soli, malog grumena crne himalajkse soli (koja ima sumporna jedinjenja, pa miriše na kuvana jaja), asefetide, dimljene paprike, cayen paprike, šarenog bibera u zrnu, ruzmarina….
Olivera Rosić voli topliju hranu tokom zime i zbog toga joj je ovo idealna kombinacija sastojaka!
Ovo je najbolja kombinacija koju možete koristiti u svojoj ishrani tokom zime, posebno ako ste na sirovoj veganskoj ishrani. Začinsko bilje, kajenska paprika i nerafinisana so ne samo da će ugrejati vaš organizam, već će vas i čuvati od virusa – ističe Olivera.
Domaća začinska so idelana je i za sve koji su preosetljivi na gluten. Indijski začini recimo, ili začinske mešavine mogu sadržati i pšenično brašno, sasvim regularno jer je to napisano na pakovanju. Svima na bezglutenskoj ishrani čak i mala količina glutena moće napraviti veliki problem!
Drugo, ako ne želite da koristite so, osušite štapkasti celer i korsitite samlevene suve štapkice celera umesto soli.

 

Mali trikovi velikih majstora

U čarobnoj Oliverinoj i Dragomirovoj kuhinjici u Čortanovcima, krčka se i nova zbirka veganskih i bezglutenskih recepata i iznenađenje za ljubitelje zdravije ishrane. Trenutno je u toku foto konkurs koji je organizovala Olivera i „Sirova hrana“ za sve koji su uživali uz njenu knjigu zdravijih recepata. Sve učesnike foto konkursa koji pošalju slike svojih zdravijih recepata očekuju vredne nagrade i mogućnost učestvovanja na radionicama u Čortanovcima.
Detaljnije informacije pogledajte na: foto konkurs.

 

Fotografije sa radionice Sirive hrane.

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: