Zašto nedeljom treba piti žute sokove ili smutije?

Kada pravimo sokove ili smutije od voća i povrća sličnih boja, povećavamo unos vitamina, minerala i energije koju određena boja nosi. Svi imamo energiju koja okružuje naše telo – auru i ona obuhvata sedam glavnih energetskih centara – čakri. Čakre se, između ostalog mogu balansirati i kroz boje, tako da se preporučuje i konzumiranje hrane i pića određene boje u određenim danima. Evo koje boje se preporučuju kojim danima.

 

Zeleno za zdravlje

Zelene sokove najbolje je piti ponedeljkom, jer je ponedeljak dan srčanog energetskog centra, 4. čakre, koja je zelene boje. To je čakra za ljubav prema sebi, drugima, za povezivanje naših impulsa i inelekta… Ukusni, puni vitamina i vlakana, zeleni sokići poboljšavaju raspoloženje, pamćenje, bistrinu uma i koncentraciju, ali i  izgled kože, kose i noktiju. Zbog niske kalorične vrednosti, spanać je idealan ako želite da smršate ili samo vodite računa o svom zdravlju i izgledu. U kombinaciji sa ostalim voćem i povrćem dobijaju se još bolji rezultati.

 

Vitalnost je crvena

1 od 3 „Red“ izdanja Fresh sokova

Utorak je dan prvog energetskog centra. Korenska čakra je crvene boje i predstavlja životnu energiju, temelje, opstanak, hrabrost, volju. Smeštena je, na dnu kičme i unošenjem crvene boje u organizam mi se dodatno povezujemo sa zemljom, lakše donosimo odluke, oslobađamo se trenutnog straha koji imamo u sebi. Cvekla, kao izuzetno zdrava namirnica dominira u crvenim hladno cedjenim sokovima. Retko kada se jede sveža (za razlkiku od crvenih jagoda i malina) iako je tada najzdravija, ali se zato rado pije.

 

Narandžasti sok za inspiraciju i sreću

Petak se vezuje za dan 2. energetskog centra koji je naradžaste boje. Pošto je to centar uživanja, lakoće prepuštanja, razmnožavanja, inspiracije, narandžasti sokići će nas činiti srećnim i dati nam mentalnu oštrinu i vitalnost. Hladno cedjeni sokovi i smutiji iz narandžaste porodice uglavnom sadrže šargarepu, idealnog saveznika u borbi protiv visokog holesterola, anemije, depresije, grčeva i bolova u stomaku. Pomorandže su poznate riznice vitamina i minerala. Štite kardiovaskularni sistem, pomažu zdravlju usta, jačaju zube i kosti. Dobre su i za regulisanje krvnog pritiska. Antioksidanti pomorandže smanjuju uticaj toksina koji se luči kada je organizam pod stresom.

 

Sokove ljubičaste boje pijte čećše!

Subota je dan 7. energetskog centra koji je ljubičaste boje. Ljubičasto voće prepuno je antioksidanata, koji su zapravo „čistači“ tela. Što je voće tamnije, to ima više antioksidanata. Voće i povrće sa ljubičastim pigmentom sadrži flavonoide, koji kontrolišu krvni pritisak i jačaju imunitet. Naučno je dokazano da ljubičasta hrana poboljšava zdravlje srca, vid i rad mozga. U ovim sokovima i smutijima osetićete aroniju, borovnicu, kupinu i druge ljubičaste prijatelje.

 

Nedeljom jačamo individualnu snagu i moć

Nedelja se vezuje za 3. energetski centar i žutu boju. Samopouzdanje, identitet, energija kojom sijamo kao Sunce pojačaće se unosom žutih sokova. Grejpfrut je jedna od glavnih namirnica koja zbog svoje kiseline pomaže u razgradnji kamena u bubregu. Limun mnogi smatraju najzdravijom namirnicom, zbog vitamina C i ostalih nutrijenata. Tu je prisutan i ananas, koji je je delotvoran kod sportskih povreda, bolova u zglobovima i postoperativnih oticanja.

Primetili ste da sredu i četvrtak nismo obojili. Ta dva dana, možete odmoriti od pravila, pa u petak, uz narandžasti sok, pokrenite radost! Mi smo vam predložili boje po uzoru na Fresh sokove i smutije, gde su ih razvrstali u 5 osnovnih boja: zelenu, crvenu, narandžastu, ljubičastu i žutu. Vi možete praviti svoje kombinacije ili izabrati sveže pripremljene.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: