Zašto slavimo Novu godinu i kakvi su novogodišnji običaji širom sveta?

Da li ste se nekada zapitali ko je prvi počeo da proslavlja Novu godinu i kako su nastajali novogodišnji običaji? Neki istoričari tvrde da su prvi počeli da je slave Kinezi, a drugi Rimljani ili Germani. Stanovnici starog Rima prvi su proslavljali Novu godinu 1. januara i za njih je ona bila simbol početka novog života i novih želja.

 

Međutim Germani su prvi uneli jelku u kuću. Stari Germani su verovali da u njoj živi „šumski duh“, zaštitnik prirode. Stari ratnici su, za novogodišnju noć odlazili u šumu da ga umilostive, a potom su počeli da donose jelke kući. Zbog toga je jelka postala simbol Nove godine.
Evo još zanimljivosti o Novoj godini, dočeku i proslavi Novogodišnje noći.

 

Najstariji običaj u svetu

Proslava Nove godine jedan je od najstarijih običaja, koji se, obeležava svuda u svetu. No, proslava je u različito vreme i na različite načine. Jedni poštuju lunarno računanje vremena, prema kretanju Meseca, a drugi solarno, prema kretanju Sunca. Za razliku od solarne koja ima stalno utvrđen datum, lunarna, prema kretanju Mesecu, ima promenljiv datum.
Lunarnu Novu godinu, kao deo tradicije, obeležavaju u Kini, Japanu, Indiji, Vijetnamu… Oni proslavljaju i solarnu, prema gregorijanskom kalendaru.
Za Kineze lunarna Nova godina je praznik proleća  i najveći narodni praznik. Uoči Nove godine se detaljno čiste stanovi i kuće kako bi se, na simboličan način odbacilo sve staro i loše. Na ulicama se organizuju ceremonijalne proslave s velikim papirnatim zmajevima koji predstavljaju moć i uspeh.

 

Proslava Nove godine u kući ili napolju?

Prema tradiciji, Grci Novu Godinu dočekuju u krugu porodice, a potom odlaze u taverne kako bi proslavljali do jutra.
U Japanu se Nova godina slavi uz svečanu trpezu ispunjenu posebnim specijalitetima. U ponoć se dolazak Nove godine oglašava sa 108 udaraca zvona sa budističkih hramova, zbog 108 mogućih čovekovih grehova.

 

Jevrejska Nova godina je duhovni praznik kojim se obeležava godišnjica stvaranja sveta. Datum je promenljiv, zbog primene solarno-lunarnog kalendara, a trpeza se sastoji samo od slatkih jela, jer simbolišu plodnost i dugovečnost.
U mnogim zemljama sveta ustalio se običaj masovnog dočeka Nove godine na gradskim trgovima, posebno u turističkim metropolama. U Parizu, Moskvi, Njujorku, Atini i Beogradu, slavi se uz novogodičnje koncerte i najčešće uz vatromet u ponoć.

 

Pogledajte i ovo:


 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: