Završava se 4. Šekspir festival projekcijom filma Akire Kurosave

 

Projekcijom filma Akire Kurosave „Ran“ iz 1985. godine, završava se četvrti Šekspir festival u Srbiji. Tokom prethodnih pet dana, u autentičnom ambijentu zamka na Dunavu prikazane su savremene svetske produkcije rađene po delima Vilijama Šekspira.

Festival je otvorila predstava „Perikle“ 30. 6.2017. godine u izvođejnu Itaka art centra iz Inđije i Šabačkog pozorište, s kojim Nikita Milivojević, reditelj predstave, ima dugogodišnju saradnju. U jednoj od najređe igranih predstava, igraju: Aneta Tomašević, Sonja Milojević, Ivan Tomašević, Ervin Hadžimurtezić, Dejan Šarković, Vladimir Milojević, Deana Kostić i drugi.

 

 

Međunarodna reputacija u kulturi i umetnosti za samo 3 godine!

Ideju o osnivanju jedinstvenog festivala u Evropi, inicirao je reditelj Nikita Milivojević. Posle premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Nikita je želio da otkrije Šekspira na nov način. Pored toga, Nikita je bio vođen idejom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Festival je postao deo Evropske mreže Šekspir festivala (European Shakespeare Festival Network) 2015. godine. Do sada su gosti Šekspir festivala bila pozorišta iz Velike Britanije, SAD, Grčke, Gruzije, Finske, Belorusije, Irana, Indije, Portugala, Makedonije, Slovenije …

Ove godine na Šekspir festivalu predstavlila su se pozorišta iz Kine, Velike Britanije i Srbije, kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici koji će učestvovati u pratećem programu festivala.

 

„Šekspir nam je uvek potreban!“

U svom pismu koje je uputio Šekspir festivalu prošle godine, Piter Bruk, jedan od najvećih reditelja 20. veka, između ostalog je rekao: ‘’Šekspir je fenomen, kao Sunce i Mesec … njegove drame govore direktno ljudima svih rasa i nivoa, u svakom trenutku svetske istorije… ‘’

Uveren da nam je Šekspir uvek potreban, nije mu bilo teško da uputi nekoliko reči podrške malom, nepoznatom festivalu u Srbiji. Predstave su igrane u divnoj „Vili Stanković“ u Čortanovcima, jednoj od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji. Vila je napravljena po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Gosti Šekspir festivala

Svojim predstavama svi oni kao da su doneli jedan mali grumen zlata i ostavili ga ovde kod nas. Ove godine gostovala su i pozorišta iz Kine i Velike Britanije, predstavama ‘’Makbet’’ i “Henri V”.  

Među gostima festivala bili su i: Filip Par, Bret Braun. Tan Su Ving.

Filip Par, direktor Šekspir festivala u Jorku otvorio je ovogodisnji festival. Bret Braun, koji igra Henrija, australijski je glumac, igrao u Globu, po Vest Endu London. Ima i filmsku karijeru, igrao u filmu o Stivenu Hokingu – Theory of everything, koji je dobio Oskara.

Ovim je i osvarena odeja festivala – da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavama pod vedrim nebom. Upravo, onako kako su se nekada igrale predstave u Šekspirovo vreme…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: