Zašto su hladno ceđeni sokovi toliko važni?

Eliksir za srce

Da li ste primetili da se sve više govori o hladno ceđenim sokovima i da se, upravo hladno ceđeni sokovi koriste za detoksikaciju, dijetu i naravno, zdrav život! Činjenica je da smo svakodnevno izloženi stresu, nemamo vremena za zdrave obroke, pa čak ni da spremimo sebi lagan obrok u tegli ili bar zdraviji doručak koji možemo poneti. Najčešći izbor su pekarski proizvodi od kojih se sve više gojimo i koji su pritom, puni aditiva, industrijskog šećera i aroma.

A naš organizam čezne za nečim laganim i jednostavnim, na šta neće trošiti mnogo energije za varanje i razlaganje!

Hladno ceđeni sokovi su najbolji, prirodan način da se vratimo sebi, podignemo energiju i detoksikujemo organizam. Oni se odmah apsorbuju, ne opterećuju nas, niti naš sitem za varenje, naprotiv!

 

Šta sadrže hladno ceđeni sokovi, ne sadrže industrijski sokovi?

Samo čisto voće i povrće ima sve što nam je potrebno i u pravom, izvornom obliku. Za razliku od hladno ceđenog soka, industrijski sok sadrži velike količini vode i šećera koji je veoma nezdrav jer nam uništava imuni sistem, zube i kosti. Industrijski sokovi se prave od jeftinih sastojaka koji skoro da ne sadrže ni jedan prirodan sastojak.

U suštini, svi sadrže mnogo veštačkih boja, aroma i konzervanasa.

Hladno ceđeni sokovi su prirodni dizači energije jer se cede sporo, pri čemu ne dolazi do zagrevanja, niti gubitka hranljivih materija. Hladnim ceđenjem dobija se sok koji se, po svom sastavu razlikuje od svežeg voća i povrća samo po tome što ne sadrži vlakna (ostaju u pulpi koja se odvaja). Zbog toga, hladno ceđeni sok, u roku od nekoliko minuta dolazi direktno u krvotok.

Ne vari se ništa u želudcu i organizam ne troši energiju za varenje, već je samo dobija!

 

Kako kombinovati voće i povrće?

Hajde za početak da nahranimo svoje ćelije na pravi način kako bi bile zdrave i kako bi nas dobro služile. Kombinujući voće i povrće sličnih boja, mi povećavamo energiju, vitamine, minerale koje određena boja nosi. Zbog toga je Fresh razvrstao sokove i smutije u pet osnovnih kombinacija. Ako ove kombinaciju uklopimo s našom energijom i čakrama, dnevno ćemo dobiti veliki zivor snage i zdravlja.

Svaka boja voća i povrća nosi u sebi različite vitamine i minerale i ideja jeste da se svaki dan unose sokovi/smutiji različitih boja. Tako se balansira unos hranljivih materija u organizam. Na primer, u soku od 0.33l ima oko 500-700 grama voća i povrća.  U soku od 0.5l od 800-1000 grama, što je svakako mnogo više nego što većina ljudi unese na dnevnom nivou.

 

Za hladno ceđeni sok važna je i prava ambalaža!

Takođe, pakovanjem odmah u flašice po ceđenju, svežina se zadržava 3 dana ( opet slično kao sveže voće i povrće) i ne gube se vitamini jer ne dolazi do oksidacije. U sokove se može dodavati voda (posebno ako su čisto zeleni od povrće i mogu biti jaki). Važno je da birate dobre kombinacije voća i povrća, da ne bi došlo do nadimanja. Voda se dodaje uglavnom u kućnim varijantama, dok se u prodaji, po pravilu cedi samo voće i povrće.

Hladno ceđeni sokovi od odabranog i svežeg voća i povrća, kao i hranljvi smutiji, najbolji su  kada se odmah piju. Ako ih kupujete, dobro proverite u čemu se pakuju. Nikako ih ne treba kupovati u plastici u kakvoj se, npr.pakuje voda za piće, jer ispušta toksične materije pri svakoj promeni temperature. Lepo je kada se spoji posao i humanost, kao što radi Freš, koja za hladno ceđene sokove koristi jedinstvene i prepoznatljive flašice. Od svake prodate flašice 10 dinara ide „Kreativno edukativnom centru“ i osobama s mentalnim i intelektualnim teškoćama.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: